Suomi luopuu lihansyönnistä

Suomi puuttuu ensimmäisenä maailmassa tiukalla kädellä ravinnon tuotannon ilmastopäästöihin. Vuodenvaihteessa voimaan astuvan lain mukaan sian- ja naudanlihan syönti ja tuottaminen on kiellettyä vuoden 2023 alusta lukien.  Jo vuodesta 2021 alkaen lihan myyminen ja markkinointi tulee olemaan entistä rajoitetumpaa, Terho Pekkarinen Valvirasta kertoo. Broilerintuotannolle ja lampaanlihalle on luvassa jatkoaikaa näillä näkymin ainakin vuoteen 2026 saakka. Villiriistan metsästys ja syönti on edelleen sallittua, sen sijaan porotalous on jo tarkemmin syynin tarkastelun alla.

Maailman siteeratuimpien tutkijoiden listalla esiintyvä ilmakehätieteilijä Maija Puustinen liputtaa päätöksen puolesta. ”Lihansyönnin radikaalilla vähentämisellä tulee olemaan iso vaikutus päästöihin. Toivon ja uskonkin, että muu Eurooppa tulee seuraamaan perässä.”

Kielletyn lihan myynnistä ja markkinoinnista on luvassa sakkoja. Laajamittaisesta  lihanmyyntirikoksesta voi napsahtaa tekijälle jopa vankeutta, enintään kuitenkin kaksi vuotta. Lihan satunnainen syöjä voidaan tuomita maksimissaan rikkomuksesta.

”Uskomme, että kauppiaat ja kansalaiset omaksuvat uuden ruokavalion suhteellisen nopeasti. Emme aio kuitenkaan tehdä ratsioita kotikeittiöihin. Poliisi aikookin tässä näyttää esimerkkiä ja jauhaa lasagneensa lihamyllyllä vastedes kotimaisia härkäpapuja. Nettipoliisi jakanee myös lihattomia reseptejä, joilla sivumennen sanoen lihas kasvaa siinä missä pihvilläkin ennen vanhaan”, vanhempi konstaapeli Kaisa Tiainen-Perttula Itä-Suomen poliisilaitokselta vastaa kuntosaliltaan.

Uudesta budjetista heruu kotimaisille lihantuottajille satokorvauksiin verrattavia muutoskorvauksia reippaalla kädellä. Muutoskorvausten lisäksi lihantuottajilla on mahdollisuus hakea tukea kasvintuotannon ja viljelyjärjestelmien kestävyyttä kehittäviin hankkeisiin. Hallitus heiluttelee viljelijöiden suuntaan myös monimuotoisuutta sekä kilpailukykyä mahdollistavien tukien hakukaavakkeita. Tukien hakemisen on luvattu olevan entistä mutkattomampaa ja sujuvampaa.

Kouluissa, päiväkodeissa ja Puolustusvoimissa lihansyönti loppuu jo vuoden 2021 alusta. Pilteille, nuorisolle ja varusmiehille sekä -naisille on tarjolla maitotuotteita ja kananmunia sisältävää kasvisruokaa kaksi vuotta, jonka jälkeen siirrytään syömään vegaanista ruokaa peräti neljänä päivänä viikossa.

No, miten on kansalaiset? Houkuttaako kielletty liha?

”Itse aion hankkia isomman pakastimen ja ostaa kaiken näkemäni lihan pois kuleksimasta ja nauttia niin kauan kun voin.”

Pirjo Kannisto, 51 vuotta

”Mitä vittua nyt taas oikeasti hei? Haluaako hallitus että lapseni kuolee nälkään ja proteiinivajeeseen? Se ei todellakaan syö kasviksia. Yritetty on.”

Krista Tuominen, 34 vuotta

”Omalla kohdallani laki nopeutti päätöstä luopua sonneista ja siirtyä tattarin ja härkäpavun viljelyyn. Lihan liian pieni kuluttajahinta on pänninyt näin kasvattajan näkökulmasta pitkään.”

Tauno Manni, 45 vuotta

”Tykkään tosi paljon kaakaosta. Kerran isi teki sitä kasvimaitoon ja se maistui yököttävältä mutta sitten se ei enää maistunutkaan yököttävältä vaan lehmämaito maistuikin yököttävältä. Sen jälkeen en enää juonut lehmämaitoa paitsi mummulla, jos en huomaa että se kaataa sitä mun mukiin. Siinä on Pikku Myy.”

Peppi Jansson, 5 vuotta

”Hienoa että Suomi tekee päätökset ensimmäisenä. Ei me ennenkään lihalla marssittu.”

Emil Koponen, 92 vuotta

”Kymmenen vuoden päästä tuntuu varmaan erikoiselta että joskus syötiin kuolleita eläimiä.”

Amira Hassan Yussuf, 22 vuotta

”No, heti kun kuulin tän, alkoi tekemään mieli kunnon pihviä. Mutta tekeehän mun mieli tupakkaakin, vaikka lopetin kymmenen vuotta sitten. Onneksi seksi ei ole vielä kiellettyä. Nyt en ole vetäny röökiä kymmeneen vuoteen ja kaikki mahdollinen toimii kuin kaksikymppisellä.”

Nipa Strömholm, 4­­2 vuotta

”Kyllä ei pallo sillä pelastu että mummoilta lihapullat kielletään. Olen niin kyllästynyt holhousyhteiskuntaan ja bensiinin kalliiseen hintaan.”

Kari Hänninen, 41 vuotta

”Monet kaverini ovat kasvissyöjiä, mutta itse pidän todella paljon possunlihasta. Pidän myös äidin itse tekemästä tofusta ja chili-munakoisosta. Olen miettinyt, miksi meille edes vauvana aletaan antamaan lihaa. Jos en olisi saanut jo vauvana lihaa, sitä ei edes tekisi mieli. Suomi on kuitenkin edelläkävijä ja ravitsemustutkimukselle pitäisi antaa enemmän rahaa.”

Li Nieminen, 13 vuotta

Fiktiivisen uutisen kirjoittaja on tavallinen Suomen kansalainen, joka haluaisi olla ylpeä maansa tulevien vuosien ilmastopolitiikasta. Artikkelissa mainitut henkilöt kirjoittajan luomia. Kuvituskuvassa esiintyvät Burgundin alueen lehmät eivät liity juttuun. Ne on kuvannut Stijn te Strake Unsplash -sivustolle.

Härkäpapupihvit
Näissä pihveissä ei ole härkää, vaan kotimaista härkäpapua.

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.